STIRI DE LA SKODA
27.05.2019

ŠKODA CITIGOe iV: sportivul urban cu zero emisii

Primul model pur electric din istoria de 124 de ani a marcii ŠKODA
Skoda Citigo IV

›    Primul model pur electric din istoria de 124 de ani a marcii ŠKODA

›   Sportivul urban cu zero emisii este echipat cu un motor electric de 61 kW

›   Bateria litiu-ion de 36,8 kWh permite o autonomie de 265 km conform ciclului WLTP

 
Lansand ŠKODA CITIGOe iV, producatorul auto ceh intra intr-o noua era, la 124 de ani de la infiintarea sa. Masina de oras cu patru locuri este primul automobil din productia de serie a marcii ŠKODA pus in miscare de un motor electric de 61 kW. Aceasta inseamna ca CITIGOe iV este propulsat exclusiv de baterie, fara a genera emisii. Bateria litiu-ion de 36,8 kWh permite o autonomie de pana la 265 km conform WLTP, ceea ce inseamna ca CITIGOe iV este un automobil perfect pentru traficul urban. Productia de serie a speedster-ului urban ecologic va incepe in a doua jumatate a anului 2019.

Cu zero emisii, agila si spatioasa, in ciuda dimensiunilor compacte de la exterior, ŠKODA CITIGOe iV este masina perfecta pentru orasele moderne. Desi are o lungime de doar 3.597 mm si latimea de 1.645 mm, cea mai mica ŠKODA ofera un interior spatios pentru pana la patru pasageri, plus o capacitate a portbagajului de 250 l. Aceasta poate fi chiar crescuta la 923 l, pliind scaunele din spate. CITIGOe iV este primul model din productia de serie a marcii ŠKODA cu propulsie pur electrica, avand un motor electric de 61 kW si tractiunea pe fata. Cuplul maxim de 210 Nm este relativ ridicat, gratie sistemului ingenios de propulsie si, de asemenea, este instantaneu disponibil, in maniera specifica motoarelor electrice. Astfel, CITIGOe iV accelereaza de la 60 la 100 km/h in doar 7,6 secunde si de la 0 la 100 km/h in 12,5 secunde. Viteza sa maxima este de 130 km/h.

 

Autonomie de 265 km si incarcare la 80% intr-o singura ora

ŠKODA CITIGOe iV isi ia energia din bateria litiu-ion de 60‑Ah ce are o capacitate de 36,8 kWh. Bateria din podea masoara 1,1x1,7 m si are o grosime de doar 0,3 m si este construita din in total 168 celule, oferind o autonomie de 265 km conform WLTP. Cand se termina curentul din baterie, aceasta poate fi reincarcata la 80% in doar 1 ora, de la un sistem de incarcare rapida in curent continuu de 40 kW, folosind un cablu de incarcare CCS (Combined charging system - Sistem combinat de incarcare). Cu un wallbox de 7,2 kW in curent alternativ, bateria va fi incarcata la 80% in 4 ore si 8 minute sau in 12 ore si 37 de minute de la o statie de incarcare casnica de 2,3 kW. Sistemul CCS si cablul de incarcare in curent alternativ sunt incluse in echiparea standard a versiunii Style si sunt optionale pentru ŠKODA CITIGOe iV Ambition. Daca aceasta optiune de incarcare nu este disponibila, bateria cu care este echipata ŠKODA CITIGOe iV poate fi incarcata si de la o priza casnica standard.

 

Semnul distinctiv: grila radiatorului in culoarea caroseriei

ŠKODA ofera CITIGOe iV exclusiv in varianta cu 5 usi si echipat cu liniile de echipare Ambition si Style. Primul model ŠKODA 100% electric arata diferit fata de modelele CITIGO cu motor cu ardere interna, mai ales cand este privit din fata, deoarece grila radiatorului, cu designul specific marcii ŠKODA, este vopsita in culoarea caroseriei. Dar si bara de protectie de dedesubt are un design nou. In dotarea standard sunt incluse proiectoarele de ceata si luminile de zi cu LED. Functia Cornering este optionala. Luminile de semnalizare sunt integrate in carcasele negre sau vopsite in culoarea caroseriei ale oglinzilor exterioare. Pe hayon este aplicat inscrisul „ŠKODA”. De la exterior, ŠKODA CITIGOe iV poate fi identificat si datorita emblemei CITIGOe din spate.

ŠKODA CITIGOe iV Ambition este echipată cu jante din oţel de 14 inchi inclusiv capace Indus şi roţi de 165/70 R14 în dotarea standard. Jantele din aliaj de 16 inchi numite Scorpius au accente negre şi anvelope de 185/50 R16 şi sunt oferite opţional pentru Ambition, dar ca dotare standard pentru ŠKODA CITIGOe iVStyle. Jantele Scorpius sunt disponibile şi cu finisaj argintiu. Pentru culoarea caroseriei sunt oferite patru nuanţe standard: Alb Candy, Roşu Tornado, Galben Sunflower şi Verde Kiwi, acesta fiind un verde oferit în exclusivitate pentru modelul CITIGO. Culorile metalizate Negru Deep pearleffect, Albastru Crystal şi Argintiu Tungsten completează gama.

 

Interior cu panou de instrumente nou

Pentru versiunea iV a fost, de asemenea, revizuit interiorul modelului ŠKODA CITIGO. Panoul de instrumente negru si zona de deasupra sa (negru pentru Ambition si argintiu pentru Style) au fost, de asemenea, refacute. Printre dotarile standard se numara geamurile fata cu actionare electrica, sistemul de climatizare Climatronic, inchiderea centralizata cu telecomanda, sistemul radio Swing II si compartimentul docking station Move&Fun pentru smartphone pe bord. Folosind aplicatia Move&Fun, telefonul mobil poate fi folosit pe post de display aditional pentru datele autovehiculului, pentru redarea de fisiere media sau pe post de sistem de navigatie. In plus, ŠKODA CITIGOe iV aduce noi servicii on-line mobile pentru aplicatie, permitand accesul de la distanta la baterie sau la sistemul de aer conditionat. ŠKODA CITIGOe iV mare include in dotarea standard sistemul de asistenta Lane Assist, precum si airbag-uri frontale si airbag-uri pentru cap si torace pentru locurile din fata.

Linia de echipare Style ofera iluminarea ambientala la nivelul bordului, oglinzi exterioare ajustabile electric si incalzite si pachetul cu detalii din piele care include piele pe volan, schimbatorul de viteze si levierul franei de mana. Scaunele din fata sunt ajustabile pe inaltime si au tapiterie textila de calitate superioara. Manerele usilor au decor cromat. Optional poate fi comandat si pachetul Confort, cu scaune incalzite in fata, patru difuzoare aditionale si senzori de parcare in spate. Pachetul de iarna este, de asemenea, disponibil exclusiv pentru ŠKODA CITIGOe iV Style. Acesta include scaune incalzite in fata, sticla cu izolatie termica pentru parbriz si senzorul de ploaie si lumină inclusiv functia animata Coming Home/Leaving Home. Lista de optiuni contine si podeaua falsa ajustabila a portbagajului, tempomat si luneta si geamurile spate cu tenta inchisa Sunset, de exemplu.

 

* Toate valorile mentionate sunt inca provizorii si ar putea fi eventual revizuite.